Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України
Національна академія наук України

Пошук

Звернення Президії НАН України до науковців Академії щодо продовження виконання наукових досліджень в Україні та закордоном

Шановні колеги!

Нині Україна переживає найтяжчі часи за всю історію своєї незалежності – лиху годину війни. 24 лютого Російська Федерація розпочала варварську, нічим не спровоковану повномасштабну війну проти України.

За три тижні масованих артилерійських та ракетних обстрілів знищена соціальна та критична інфраструктура, логістичні сполучення, зруйновані сотні міст і селищ по всій Україні, деякі населенні пункти просто стерті з обличчя землі. Гинуть мирні жителі, серед яких ні в чому не винні діти.

Використовуючи заборонені міжнародним гуманітарним правом способи ведення війни, російські окупанти тримають у повній блокаді – без їжі, води, світла, газу, тепла, зв'язку – тисячі мирних жителів. Тижнями люди змушені ховатися у підвалах та бомбосховищах. А коли хапаються за останній шанс на евакуацію гуманітарними коридорами – ризикують загинути під шквальним вогнем, відкритим російськими нелюдами.

Велика шана нашим захисниками – кращі сини України, не шкодуючи себе, демонструють неабияку мужність, силу і патріотизм, боронять нашу рідну землю від навали загарбників. Добровольці сил територіальної оборони підтримують порядок, патрулюють населенні пункти. У важкі для нашої країни часи тисячі людей – волонтерів об’єдналися для того, щоб допомогти нашим військовослужбовцям, медикам, тим, хто був змушений втікати від російських обстрілів.

Весь цивілізований світ підтримав Україну у протистоянні російській агресії і різко засудив напад Росії на Україну. Від самого початку безпрецедентної агресії Російської Федерації проти незалежної України Національна академія наук України отримала десятки листів від іноземних та міжнародних наукових організацій із засудженням дій російської армії та словами моральної підтримки й солідарності з усім народом України та його науковою спільнотою. Підтримуючи боротьбу українського народу проти вторгнення російських військ, низка міжнародних організацій згортає співробітництво з державними організаціями та науковими колективами Російської федерації. Окрім того, світові наукові спільноти, окремі науковці різних країн світу об’єднують свої зусилля для допомоги тим, хто вимушений тимчасово залишити своє житло та емігрувати за межі України.

Водночас широка міжнародна компанія з підтримки науковців України шляхом надання їм можливостей працевлаштування за фахом в інших країнах пов’язана із певною загрозою нової хвилі наукової еміграції, в тому числі посилення виїзду за кордон талановитої наукової молоді. Тому, віддаючи належне колегіальній солідарності і підтримці наших учених з боку зарубіжних наукових осередків, залишаючись глибоко вдячними світовій науковій спільноті за підтримку, ми розглядаємо розширення діяльності наших науковців закордоном як тимчасове явище, викликане умовами воєнного стану і сподіваємося на відновлення нормального наукового процесу.

Ми закликаємо науковців НАН України та її установ в цей винятково складний для країни і її науки час докласти всіх зусиль для продовження виконання наукових досліджень в Україні, зокрема, при необхідності використовувати можливості переміщення до більш безпечних західних регіонів України та виконання робіт у дистанційному режимі або з використанням наукової інфраструктури установ НАН України, розташованих у Львові, Ужгороді та Чернівцях. Ми закликає наших колег, особливо чоловіків всіляко допомагати обороні країни, українських міст, залишаючись і працюючи саме в Україні.

Президія НАН України

President of National Academy of Sciences of Ukraine calls for solidarity

Global Research Groups Supporting Ukrainian Scientists

Global research community condemns Russian invasion of Ukraine