Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України
Національна академія наук України

Пошук

Даценко Леонід Іванович

Свої спогади про світлу пам’ять свого Вчителя хочу почати з того, що рік його народження в самому серці України припадає на початок великого Голодомору українського народу. До певного часу Леонід Іванович майже нічого не розказував про цей період життя своєї родини. І лише в роки незалежності відкрив деякі сторінки історії тих часів. Даценко Леонід Іванович народився 29 січня 1933 року в с. Петрівці на Черкащині в родині лікарів. Саме ця професія його батьків допомогла йому вижити в ті тяжкі роки. Помер 19 січня 2004 року в м. Києві.

            Леонід Іванович відомий український фізик-експериментатор, доктор фізико-математичних наук (1978 р.), професор (1985 р.), двічі Лауреат державних премій України в галузі науки і техніки (1983 та 1994 рр.). Заслужений діяч науки і техніки України.

            Закінчив Київський Національний університет ім. Т. Шевченка в 1957 р., аспірантуру в Ленінградському фізико-технічному інституті. Він був в числі перших співробітників Інституту напівпровідників. Тут він пройшов трудовий і творчий науковий шлях від інженера до головного наукового співробітника (завідувача відділом). Серед його учнів 12 кандидатів та 5 докторів наук. Як бачимо половина його учнів захистила докторські дисертації (серед них і автор цієї статті).

Він одним із перших науковців в СРСР почав активну роботу над експерименталь-ною реалізацією основ динамічної теорії дифракції рентгенівських променів. Даценко Леонід Іванович є засновникомкиївської школи з досліджень динамічного розсіяння рентгенівських променів реальними кристалами в області аномальної дисперсії. Основні роботи присвячені вивченню процесів розсіяння рентгенівських променів реальними кристалами та дослідженням їх дефектної структури. Співавтор двох фундаментальних монографій (1988 та 2002 рр.). Автор більше 250 наукових і науково-популярних праць та 20 свідоцтв на винаходи – винахідник СРСР.

Однак за сухими фактами його наукової діяльності не можна оцінити глибину душі та побачити деякі інші грані його таланту. Леонід Іванович мав неабиякий музичний слух та голос. Він був особисто знайомий з родиною всесвітньо відомого співака Бориса Гмирі і великим поціновувачем його таланту. Ще Леонід Івановичписав вірші.

Хочу зазначити його по-батьківськи критичне відношення до аспірантів. Багато чого з цього по мірі можливостей я пробую використовувати в спілкуванні з моїми теперішніми учнями аспірантами.

                        Доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач відділу

                        Кладько В.П.