Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України
Національна академія наук України

Пошук

image001

  ЛЯШЕНКО ВАСИЛЬ ІВАНОВИЧ  (30.01.02 – 18.03.75) видатний український учений з фізики напівпровідників, професор, лауреат державної премії України в галузі науки і техніки (1973 р.),  засновник української наукової школи  Фізика поверхні напівпровідників, яка успішно функціонує і дотепер.

   Засновник Відділу фізики поверхні напівпровідників в Інституті фізики напівпровідників Академії Наук України ( Київ ).

   Видатний педагог, вихованець чисельних напівпровідникових кадрів, протягом більш 20 років працював в київському Університеті, де був першим деканом фізичного факультету (в довоєнні роки). Є одним із головних засновників Інституту напівпровідників Національної Академії наук України. Серед його учнів – академік НАН України О. В. Снітко. 4 члени-кореспонденти (В. Г. Литовченко, Б. О. Нестеренко, Є. Ф. Венгер, В. С. Лисенко), більш ніж 20 докторів та 50-ти кандидатів наук.

    Основні наукові досягнення В. І. Ляшенко стосуються явищ адсорбції, каталізу, фотоелектричних процесів на поверхні напівпровідників та на контакті  метал-напівпровідник. Зокрема в 30-роки ним відкрито вплив поверхневого просторового заряду на струмопроходження в діодних структурах метал-напівпровідник  (разом з Г. А. Федорусом, ДАН, 1938 р.), що стало експериментальною базою для розвитку сучасної теорії виростовуючого контакту (докторська дисертація С. І. Пекаря).

  В співпраці з своїми співробітниками він створив і видав одну з перших монографій з фізики поверхні «Электронные явления на поверхности полупроводников» (1968, Киев, Наукова думка) та опублікував    великий цикл наукових публікацій (більше 200) в центральних наукових журналах.

image003

На семінарі в Інституті фізики напівпровідників в 1970 р.

(серед співробітників зліва направо: В. І. Ляшенко, Г. В. Лашкарьов (молодший), І. М. Дикман,

В. Г.  Литовченко, М. К. Шейнкман, Г. А. Федорус, К. Д. Глінчик, Н. Б. Лук’янчикова, В. Є. Лашкарьов)